Izlet – 8.10.2022.

U subotu 08.10.2022. godine organiziran je izlet u Bjelovar. Posjetili smo crkvu sv. Antuna Padovanskog, Gradski muzej Bjelovar,  Spomen područje „Barutana 1991.“ te Obiteljsko izletište Novak u Cepidlaku. U sklopu  izleta obilježili smo Međunarodni dan starijih osoba.

U župi Sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru dočekao nas je velečasni koji nam je predstavio povijest franjevaca u Bjelovaru i nešto kratko rekao o samom franjevačkom redu i Sv. Antunu Padovanskom. Nakon zajedničke kratke molitve obišli smo prekrasno uređen vrt koji se nalazi unutar crkve i franjevačkog samostana. Potom smo se uputili prema Gradskom muzeju Bjelovar.

Gradski muzej u Bjelovaru osnovan je 1949. god.  Nalazi se u središtu Bjelovara na Trgu Eugena Kvaternika u kojemu smo razgledavali mnoge odjele kao što su: arheološki, kulturno – povijesni, galerijski, itd. Ravnatelj muzeja ukratko je predstavio sadržaje muzeja i opisao što se zbivalo tijekom povijesti na tom području. Nakon obilaska muzeja uputili smo se prema Spomen području „Barutana 1991.“.

Spomen područje „Barutana 1991.“ je  muzej koji se bavi isključivo Operativnom zonom i Zbornim područjem Bjelovar, koje je nedovoljno zastupljeno u javnosti, a predstavlja vrlo bitan element obrane Republike Hrvatske, počevši od prvog događaja vezanog za Domovinski rat. Postrojbe Bjelovarsko – bilogorske županije ratovale su na svim ratištima diljem Hrvatske. Postav je položen kronološki, bavi se svim bitnim događajima vezanim za Domovinski rat, ratnim operacijama, brigadama, stradanjima i drugim. Posjetom „Barutane 1991.“ odali smo počast svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i svoj život dali za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.  Kratkom vožnjom od Bjelovara došli smo do Obiteljskog izletišta Novak.

Obiteljsko izletište Novak smješteno je na prekrasnom mjestu Cepidlak kod Sv. Ivana Žabno gdje je bio organizirani zajednički ručak. U sklopu imanja „Novak“ nalazi se dječje igralište, park s klupama te jezero na kojem se nalazi uređena sjenica do koje smo došli drvenim mostićem. Tijekom šetnje oko jezera družili smo se s konjima i magarcem koji su uživali na jesenskoj ispaši.

 

Zahvaljujemo se svima na odazivu i veselom druženju! Kako smo se proveli možete vidjeti na sljedećim fotografijama.

DogađanjaNovosti

Komentari su onemoguceni